Troutlands med Scandinavian Fly Fishing Guides

Innan resan till Norge skulle jag och Andreas värma upp ett par dagar i Bydalen, men jag hade ett ganska stort problem. Ett par dagar tidigare hade jag sågat av båda sträcksenorna i vänster pekfinger med en sticksåg på jobbet. Olyckan ledde till sjukhusbesök med operationer och en gipsad vänstertass samt tunga tabletter och pencelin. Frågan var egentligen inte hur mycket jag kommer att klara av att fiska, utan om det ens kommer att fungera.

Skadat finger

Skadat finger

Två dagar i Dammån efter ankomst började jag inse att gipset skulle bli ett större problem än vad jag tidigare trott, framför allt om något lite större skulle kliva på. Enhandskastningen var näst intill omöjligt då jag var tvungen att dubbeldra linan med lill och ringfingret, medans jag var tvungen att synta linan genom att klämma linan mellan gipset och tummen. Det gick men det krävde en helt annan teknik. Tidigare har jag tappat fisk då jag syntat hem linan som vanligt. Just i draget så släpper jag linan med höger pekfinger och drar med vänster, då kom hugget, samt mothugg på slack. Ingen bra kombination. Allt var som bäddat för det scenariot med paketet på handen. Någon åtgärd var jag tvungen att göra.

Gipsad hand

Gipsad hand

Vi kom till Norge på söndag eftermiddag. Henrik på Scandinavian Flyfishing Guides tog emot oss med varma kramar och en svalkande öl, helt perfekt efter tre timmars bilfärd. Vi satte oss ner i köket och fick en fin genomgång av den 15 km långa sträckan vi har att tillgå, sen lagade Henrik en smakfull middag åt oss. Efter middagen var jag tvungen att göra något åt gipset så jag klippte bort det och lindade fingret hårt så det inte gick att böja. Sen tog vi våra prylar och gav oss ut till vattnet. Henrik visade ett par ståndplatser längst sträckan och fisket kunde börja.

Jag har känt Andreas ett par år nu och vi är nog ganska lika på många sätt. Vi brinner ju helt klart för samma sak och delar många teorier kring öringen och dess mytomspunna beteende, som kan vara väldigt varierande. Det gör att mitt fiske blir mycket lättare på samma sätt som det antagligen gör Andreas fiske lättare också. Vi har många minnen som vi delar vilket givetvis gör att fisket får en helt annan betydelse, vi har skapat en mervärde kring vår egen egoism. För mig är det väldigt sällsynt! Både jag och Andreas är ganska insnöade på att fånga öring med tubflugor som i regel är större än streamers, men det finns givetvis tuber som är mycket mindre än streamer också. Vi råkar bara ha en fallenhet för de som är lite större. Samtidigt är ingen av oss dumma nog att fiska med tuber under exempelvis vakande fisk / kläckningar. Tvärt om, vi anpassar fisket efter fiskens beteende. På sträckorna här är vattnet av lugnflytande karaktär, detta medför att fisken är vaksam på ett helt annat sätt än i strömmar som är lite mer strida. En tyngre lina med en tub kan vara förödisk om man fiskar på vakande fisk med dessa förutsättningar bara för att den landar och låter hårdare i nedslagen. Fisken försvinner och själv får man fortsätta leta. Där emot upplever jag att en kräsen fisk som inte tar det torra du presenterat i två timmar har normaliseras av linan som landar mjukt i vattnet. Knyter man då på en streamer eller tub är det väldigt stor chans att hugget kommer omedelbart. Det bevittnade Andreas i går.

Genom vått och torrt

Genom vått och torrt

Dag två visade Henrik oss en annan del av strömmen som var en ö. Den inre strömmen kändes direkt vid anblick bättre än den yttre och det fick vi bekräftat. Vi vadade ut till ön och hamnade på spetsen där strömmen möttes igen. Henrik pekade och visade var det kommer börja vaka och ett par timmar senare började det vaka på exakt de ställena han hade pekat ut och i rätt ordning. Något jag tyckte var fascinerande.

En del fiskar vakade så långt bort att det inte ens var någon mening att försöka kasta på dem, men vi såg en fisk som kryssade runt bakom ett litet träd och tog ganska hårt i ytan. Länge iakttog vi fisken för att kunna se något sorts mönster och kunde till slut konstatera att fisken hade en liten yta som den tog insekter på, oftast bakom trädet och dit var det svårkastat utan vadning. Fisken hade slutat vaka en stund så aktiviteten för oss var snarare skitsnack och filosoferande tillsammans med en medfiskare som heter Håkan. I allt drömmande, filosoferande och ljugande såg Andreas en stor ljus nattslända några meter från oss som sprätte i ytan. Ingen sa väl direkt något men i alla huvud kom den fascistiska sida fram då vi skulle få gotta oss i en öring som avslöjar sin position och äter upp nattsländan. Av ett mirakel så styrde denna slända in mot platsen där vi tidigare sett fisken bakom trädet, nu var alla helt knäpptysta. Insekten var nu otroligt nära det fönster där vi sett fisken ta från ytan och vips kom den upp som en torped i vattnet och på riktigt våldtog nattsländan. Jag som just knutit på en rödmyra bytte snabbt till den största nattsländan jag hade. Utvadad och färdig var jag nu bara tvungen att vänta ut vinden som stundtals var ordentligt påtaglig men till slut fick jag till ett par helt perfekta drifter förbi platsen, helt utan aktivitet. Vad var felet? Andreas fick ta över och samma scenario upprepade sig. Själv låg jag på udden med kameran i högsta hugg och skulle knäppa ett par bilder när fisken tar, dock är människans reaktioner lite slöa ibland och det är svårt att fånga sånna ögonblick. Jag skulle precis flytta mig då jag ser i periferin att Andreas får till ett helt perfekt kast så hans fluga skulle landa mitt i fiskens fönster. Detta är något Andreas har pratat om ett par gånger också, att en fisk som denna antagligen gärna ser flugan innan den slår i vattnet. Kanske för att helheten blir mer trovärdig eller naturlig. Ytan exploderar vid nedslagen och jag lyckas på något sätt tajma detta samtidigt som jag är i rörelse. Sen hör jag Andreas, YEAH BABY!!

Scandinavian Fly Fishing Guides

Torrflugeöring

Torrflugeöring

54 cm öring

54 cm öring

Vi fick ett gäng fiskar till den dagen, mest på våra tuber.

På kvällen satt vi uppe ganska länge och pratade samt planerade inför morgondagen. Vi tänkte ta oss med bil till ett biflöde. Denna sträcka skulle vara av lite mer strid karaktär, som både jag och Andreas gillar. Efter frukosten på morgonen gjorde vi oss i ordning för avfärd. Planen var att ta två bilar upp, ställa den ena längst ner på sträckan och samtidigt släppa av Håkan som skulle fiska torrt och sedan ta den andra bilen upp fiska oss ner, för att sedan åka upp och hämta bilen igen när vi var klara. Vi kom fram till vattnet och gjorde oss klara. När jag ser vattnet som öppnar med en ganska stor djup pool tänker jag att nu är vi fan i öringsheaven. Jag älskar denna sorts karaktär på vatten! När man ser sånna platser som man bara vet att det finns mycket fisk i, då ökar pulsen och jag blir extremt fipplig med prylarna. Jag fick ut flugan ganska fort i alla fall och hade direkt kontakt med en mindre fisk som inte riktigt ville fastna. Tre till fyra kast senare gör jag ett ganska långt kast över huvudfåran där jag ser att det ligger ett par större stenar, flugan landar och bara någon sekund senare häktar jag i en öring som känns större. Andreas kom efter ett par minuter och hjälpte till att håva fisken som var aningen kortare än Andreas fisk dagen innan, men den var där emot i lite bättre kondition. Utan att väga eller mäta konstaterade vi att fisken var i ungefär samma storlek som Andreas.

Fjällöring

Fjällöring

Efter fisken fortsatte vi att vandra nedströms som i sig var trevligt men fisket var ingen vidare på grund av lågt vatten. Vi diskuterade lite efteråt hur vida ett tekniskt fiske på ståndstenar skulle kunna funka eller ej. Henrik är nog helt övertygad på att det går medans jag snarare tror att det knappt fanns fisk på resterande del av sträckan. Det är motsägelsefullt men av egna erfarenheter så är det inte svårt att få en vild öring att ta så länge den inte blivit skrämd. Vi försökte ju givetvis men ja, jag säger nog inge mer om det. En sak var klar i alla fall, det behövdes mer vatten. Vi hade som sagt väldigt trevligt på vägen ner i alla fall.

Andreas svingar

Andreas svingar

Sankt pers nycklar

Sankt pers nycklar

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>